Категория: Без категория Автор:

Растителен анализ – ключът за постигане на оптимален добив

През пролетта, в периода на активна вегетация, посевите усилено нарастват, а успоредно с това и – нуждата на растенията от хранителни вещества. От ключово значение точно тогава е наличието в оптимални количества на всички макро- и микроелементи.

Анализирането на проби от растителна тъкан, заедно с придружаващите ги почвени проби, предоставят прецизна информация относно специфичните нужди на културата спрямо отделните фази на развитие.

Растителният анализ дава важна информация за съществуващ или за потенциален дефицит на отделни елементи, още преди те да станат видими. Това позволява идентифицирането на проблемите в по-ранен етап, което създава и възможността за реагиране преди този недостиг да окаже негативно влияние върху количеството и качеството на продукцията.
Анализът на растения и почва дават ясна индикация за наличието на отделните хранителни вещества. Чрез тази информация може да се направи заключение, дали съществуващият хранителен недостиг е вследствие на:

  • недостатъчни количества усвоими елементи в почвата
  • блокираното им усвояване под влиянието на почвено-климатичните условия, като почвена реакция (pH), температура, влажност и др.
На тази база се извършват необходимите мероприятия, които имат за цел да коригират съответния дефицит.

Предимството на анализите по време на вегетация е възможността за прецизност при решаване на потенциалните проблеми, като по този начин успешно се полагат основите за по-добра рентабилност и по-високи добиви.

 

Може да ви е интересно да научите повече и за пролетното подхранване на есенните култури и за правилното прилагане на азотен тор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Copyright © 2015 nik-agroservice.com