Категория: Без категория Автор:

З фактора, влияещи върху усвоимостта на микроелементите в почвата

За да растат нормално, стопанските култури се нуждаят от 16 основни хранителни елемента. Сред тях са въглерод (С), водород (H) и кислород (O), които растенията могат си набавят от въздуха и от водата. Останалите елементи растенията си набавят от почвата, под формата на неорганични соли, разтворени във водата.
Сред макроелементите в почвата са азот (N), фосфор (P), калий (K), калций (Ca), магнезий (Mg) и сяра (S). Останалите елементи, необходими на растенията, се наричат микроелементи, тъй като растенията ги използват в много по-малки количества:

  • бор (B)
  • мед (Cu)
  • желязо (Fe)
  • манган (Mn)
  • цинк (Zn) и др.
Това обаче не означава, че тези елементи са по-малко важни от азота, фосфора и калия (N-P-K). Напротив, когато някои от микроелементите са в недостатъчни количества в почвата, това може да доведе до:
  • забавяне на растежа
  • проблеми в развитието
  • негативен ефект върху добива
Затова, за да се избегне поява на дефицити по време на вегетация, е важно да се знаят нивата на усвоими микроелементи в почвата, както и специфичните изискванията на културата.
Някои от физичните и химични свойства на почвата, които пряко влияят върху усвоимостта на микроелеменетите от растенията са:
Органо-минерален състав на почвата

Бедните на органични вещества почви имат отрицателен ефект върху усвоимостта на микроелементите в почвата. Глинестите почви са по-богати на усвоими микроелементи, докато песъкливите почви са по-бедни.

Температурата и влагата на почвата

Хладните и влажни почви влияят отрицателно върху усвояването на микроелементи от културите.

Реакция на почвата, рН

С повишаване на почвената реакция (до определени нива в алкалната област) се намалява усвоимостта на редица микроелементи в почвата. Изключение от това се наблюдава при молибдена (Мо).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Copyright © 2015 nik-agroservice.com